Bel me terug
x

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je zo snel mogelijk terug.

Levering binnen 48 uur

Wij leveren elke dag uit voorraad 
door heel Nederland.

Assortiment

Historie

‘Centrop Houtimport’ is in 1933 in Amsterdam opgericht onder de naam ‘Centraal Europese Houtindustrie’. Er werd vooral gehandeld in naaldhout en het bedrijf werd in de jaren ’50 en ’60 specialist in de import en distributie van Midden-Europees hout. De voornaamste bestekhout-leveranciers waren toen te vinden in Oostenrijk en Oost- en West-Duitsland. ‘Centrop’, zoals het bedrijf in die tijd in de branche bekend stond, was de belangrijkste afnemer in Nederland van LIGNA, de grootste producent van steigerdelen en betonbaddingen uit Tsjecho-Slowakije. 

Naast Midden-Europees hout werden ook groeiende hoeveelheden Scandinavisch naaldhout en later ook tropisch hardhout verhandeld. Om aan de toenemende marktvraag voor snelle leveringen te voldoen werd in de jaren ’70 de houtopslaglocatie in het centraal gelegen Lienden gebouwd. Hierdoor werd Centrop vele jaren dé Nederlandse specialist voor Midden-Europees vurenhout.

Overnames en fusies

Ondertussen had het bedrijf een zodanig goede reputatie opgebouwd dat het Engelse bedrijf Montague Meyer interesse toonde en het bedrijf overnam, later gevolgd door de overname van Houthandel Van Riesen te Goes.

Montague Meyer fuseerde daarna met International Timber dat o.a. eigenaar was van Houthandel Rote Westzaan. Hieruit ontstond een nieuwe onderneming genaamd Meyer International. De Nederlandse importactiviteiten werden gebundeld, waarbij ‘Centrop’, na de overname door Meyer International van de Koninklijke Houthandel v/h William Pont in 1990, de functie van naaldhoutgrossier in de nieuwe combinatie vormde. Na 1996 kwam deze combinatie weer in Nederlandse handen.

Het importbedrijf handelde onder de naam ‘PontCentrop’’ en groeide snel verder, vooral dankzij de handel in Russisch vuren- en grenenhout, waardoor het de grootste speler op de Nederlandse houtmarkt werd. De hardhoutactiviteiten werden afgebouwd en ‘PontCentrop’ werd een pure naaldhoutspecialist en dat is het nog steeds. Met de verhuizing van het moederbedrijf van het Ponteiland naar de huidige locatie Zuiderhout in Zaandam ging ook PontCentrop mee en werden snelgroeiende volumes naaldhout daar per schip en per as aangevoerd en gedistribueerd.

Naaldhoutgroothandel 

Het verbruik van versgezaagd Midden-Europees hout nam af en en werd vervangen door gedroogd Scandinavisch of Russisch hout. Hierdoor verminderden de activiteiten in Lienden en deze werden overgeheveld naar Zuiderhout. Vanaf 2010 zijn de activiteiten van de schaverij “De Twee Gebroeders”, die ook op het terrein in Zaandam gevestigd is, met die van ‘PontCentrop’ samengevoegd. Deze combinatie kreeg de naam “Centrop Houtimport". Het bedrijf is nu uitgegroeid tot een breed georiënteerde naaldhoutgroothandel die gericht is op dagelijks levering van bewerkt en onbewerkt hout aan handel en industrie in Nederland, België en Duitsland. Wij zijn uw naaldhout expert. 

stapels naaldhout in haven